Cuketová cezóna je tu. Už od začiatku leta si môžete vychutnávať túto skvelú zeleninu. Na aký spôsob ju máte najradšej vy? Ja z nej najviac zbožňujem placky, na akýkoľvek spôsob. Teraz vám ukážem, ako si môžete pripraviť cuketové placky na chutný a veľmi ľahký spôsob. Recept je ideálny na tieto tropické horúčavy, nevýhodou je, že musíte zapínať rúru, preto odporúčam pripravovať večer alebo ráno. Prípadne vonku na grile.
Čo budete potrebovať?
- 1 väčšiu cuketu
- 50-70 g balkánskeho syru
- 1 konzervu tuniaka
- 1 vajíčko
- 40 g celozrnnej múky, prípadne pomleté orechy alebo semiačka (slnečnicové, tekvicové, ľanové)
- drvené oregano
- 2 strúčiky cesnaku
- soľ
- korenie
- olivový olej
Ako na to?
1. Cuketu si najprv umyte, zbavte ju nejedlej špičky a nastrúhajte si ju nahrubo. Nemusíte ju ani čistiť, chutí výborne aj so šupkou. Nastrúhanú cuketu si dajte do misky, poriadne osoľte a nechajte približne 10 minút odstáť.
2. Po 10 minútach sa vráťte do kuchyne a cuketu zbavte vody, ktorú vďaka soli pustila. Môžete ju vyžmýkať rukami, zabaliť do textilnej utierky a vyžmýkať tak alebo dať do cedníka a tam ju poriadne postláčať.
3. Poriadne vyžmýkanú cuketu teraz zmiešajte s tuniakom zbaveného oleja/vlastnej šťavy, najemno namletými orechmi/semiačkami, vajíčkom, so zlisovaným cesnakom, oreganom, korením, najemno nadrobeným syrom a môžete prípadne dosoliť. No opatrne, pretože balkánsky syr je dosť slaný a cuketu ste už posolili.
4. Vyhrejte si rúru na 180°C, plech vyložte papierom na pečenie a ten potrite olivovým olejom. Vymodelujte si tie najkrajšie placky na svete, poukladajte ich na plech a dajte ich piecť. Približne na 30 minút.
5. Po 15 minútach placky obráťte na druhú stranu a vytiahnite ich až vtedy, keď budú mať peknú farbu dozlatova. Ako prílohu si nakrájajte čerstvú zeleninu alebo urobte ľahký šalát. Dobrú chuť.