Nikto sa nenarodil ako dobrý kuchár, ani Zdeněk Pohlreich, ani Gordon Ramsey. Ak ste doteraz pri vašich malých dobrodružstvách v kuchyni pokazili všetko, čo dá, nič si z toho nerobte. Ak sa do toho pustíte už dnes, stále máte dosť času na to, aby ste sa naučili variť tak, že vaši hostia nebudú veriť vlastným chuťovým bunkám a vaše jedlo si zamilujú. Ako na to?
Začnite zľahka
Nesnažte sa pustiť hneď do tých najnáročnejších receptov len preto, že vyzerajú na fotkách v kuchárkach úžasne. Skúste napríklad cestoviny s vlastnou omáčkou, a keď ich budete vedieť výborne, zvyšujte obtiažnosť receptov. A už v začiatkoch sledujte zloženie jedál, hľadajte medzi nimi spojitosti, hľadajte kombinácie, ktoré sa k sebe dokonalo hodia.
Inšpirácia je dôležitá
Pri varení je veľmi dôležitá inšpirácia, nájdite si známeho kuchára, s ktorým sa dokážete stotožniť a je vám sympatický. Pre niektorých to je Jamie Oliver, pre iných Nigella Lawson a pre ďalších zase Zdeněk Pohlreich. Nekonečnou studnicou skvelých nápadov a inšpirácií pre foodstyling sú aj blogeri. A skvelých blogerov máme aj na Slovensku, medzi špičku patrí Mealujemto, Coolinári či Yemine. Ak sa chcete naučiť aj piecť, milú inšpiráciu nájdete na facebookovom profile Suzie pečie s láskou.
Vždy myslite na najdôležitejšiu zásadu
Najdôležitejšia zásada je úplne jednoduchá – vždy varte z čerstvých surovín. Zabudnite na mrazené polotovary a suroviny z konzervy. Ak máte možnosť, vždy si kúpte čerstvé bylinky, šampiňóny či šalát. Nie je nič krajšie a voňavejšie, ako variť s čerstvými surovinami. Pamätajte si aj na túto zásadu – jedlo je také dobre, ako dobré sú suroviny, ktoré ste naň použili. Takže sa nebojte kúpiť drahšie a kvalitnejšie mäso, rozdiel budete skutočne cítiť.
Prihláste sa na kurz varenia
Ďalšou možnosťou, ako sa zdokonaliť, je prihlásiť sa na kurz varenia. V Bratislave je veľmi populárny Chefparade a v Prahe zase Prakul. Okrem toho, že je to skvelá zábava, ste pod dohľadom špičkových kuchárov, ktorí sú pre vás oporou a veľkou inšpiráciou. Aj toto sú spôsoby, vďaka ktorým to vo vašej kuchyni nebude vyzerať, ako keby tam varil psíček s mačičkou.