Niektorí ľudia ho zbožňujú a iní by si svoj život bez jeho chuti vedeli pokojne predstaviť. Cesnak je najstarším spôsobom ochutenia všetkých možných jedál a spolu so soľou je najcennejším zdrojom v potrave.
Cesnak je aj jedným z najúčinnejších prírodných liekov. Čistí, dezinfikuje, chráni pred najrôznejšími vírusovými infekciami, pomáha zvyšovať obranyschopnosť organizmu, regeneruje cievy a celý krvný obeh. A nielen to … pomáha s hnačkou, znižuje cholesterol a má výrazné antioxidačné vlastnosti.
Ako sa ale postarať o jeho dokonalú chuť a blahodarné účinky aj počas zimných mesiacov a nájsť vhodný spôsob uskladnenia a spracovania? Poradíme vám, ako jednoducho ho budete mať v kuchyni vždy poruke.
Klasická cesta sušenia
Veľmi veľa gazdiniek si cesnak uskladňuje spôsobom jeho sušenia vo voľnom priestore. To znamená, že od jeho zberu s ním prakticky nič nerobia. Maximálne ho zviažu do vencov alebo zväzku, v ktorom nejaký ten čas vydrží. Často je to však len krátkodobé riešenie, a to nehovoríme o plesni, ktorá ho napadne.
Naložte si ho do oleja
Pre milovníkov cesnaku je jeho aróma nenahraditeľnou chuťou. Využiť sa to dá aj pri uskladnení v oleji. Ideálny je ten olivový, do ktorého vložíte olúpané cesnakové strúčiky. Samozrejme, že nádoba by mala byť uzavretá a musíte rátať s tým, že olej do seba chuť cesnaku nasaje tiež. Skladovať ho môžete v chladničke, kde vám bude v prípade potreby vždy po ruke a môžete ho použiť podľa potreby v akejkoľvek forme. Vhodný môže byť aj samotný olej, ktorý z neho získate na ochutenie pokrmov a šalátov.
Cesnakový prášok
To je spôsob uskladnenia a uchovania cesnaku, ktorý by vám mal vydržať dlhšiu dobu, niekedy až dva roky. Základom je nakrájať cesnakové strúčiky na plátky a nechať ich dobre vysušiť 2 až 5 dní, to závisí samozrejme od hrúbky plátkov.
Takto usušený cesnak stačí potom nakrájať na drobno alebo ho z tejto podoby rozmixovať do prášku. Ten dáte do uzavretej nádoby alebo koreničky a pohodlne v prípade potreby kedykoľvek používate.
Cesnak sa dá uskladniť aj v zmrazenej podobe, čo je asi najjednoduchšia forma. Niekedy ale platí, čím menej starostlivosti, tým lepší výsledok, preto to ani v prípade cesnaku príliš nepreháňajte. Suchý, chladnejší a vetraný priestor mu určite neublíži.