Soľ je prirodzene sa vyskytujúca zlúčenina, ktorá sa bežne používa na ochutenie pokrmov. Okrem svojej špecifickej chuti sa radí aj k účinným konzervačným prostriedkom, ktoré pomáhajú zastavovať rast baktérií.
Napriek tomu všetkému si za posledné roky získala zlú reputáciu a dáva sa do súvisu s vecami ako vysoký krvný tlak, srdcové choroby a dokonca rakovina žalúdka.
Reakcia je závislá na organizme
Soľ, tiež známa ako chlorid sodný, je zlúčenina zložená približne zo 40 % sodíka a 60 % chloridu, dvoch minerálov, ktoré zohrávajú dôležitú úlohu v zdraví a živote človeka. Jednotlivé koncentrácie týchto látok sú starostlivo regulované telom a v prípade výkyvov to môže viesť k negatívnym a vedľajším účinkom. Samotný sodík sa podieľa na svalových kontrakciách. Zabezpečuje optimálne fungovanie nervových funkcií a dôsledne reguluje objem krvi a krvného tlaku.
Chlorid je na druhej strane druhým najpočetnejším elektrolytom v krvi po podaní sodíka. Elektrolyty sú atómy nachádzajúce sa v tele v tekutom stave, nesú elektrický náboj a sú nevyhnutné pre všetko od nervových impulzov až po rovnováhu tekutín v organizme.
Nízka hladina chloridu môže viesť k stavu nazývanému respiračná acidóza, počas ktorej sa v krvi tvorí oxid uhličitý, čo spôsobuje, že sa stáva kyslejšou. Hoci sú obidva tieto minerály dôležité, výskum ukazuje, že jednotlivci môžu reagovať na ich obsah inak.
Vysoký príjem soli je spojený s rakovinou žalúdka
Niektoré dôkazy hovoria o tom, že nadmerný príjem soli môže súvisieť so zvýšeným rizikom rakoviny žalúdka. To môže byť spôsobené tým, že soľ v nadmernom množstve podporuje rast baktérií Helicobacter pylori, čo sa spája s vyšším rizikom rakoviny žalúdka.
V roku 2011 sa v Amerike konala štúdia zameraná na viac ako 1000 účastníkov. Jej výsledkom bolo zistenie, že vyšší príjem soli je spojený práve s týmto ochorením.
Ďalší veľký prehľad s 268 718 účastníkmi tiež zistil, že pacienti s vysokým príjmom soli majú o 68 % vyššie riziko rakoviny žalúdka ako pacienti s nízkym príjmom soli.
Kontrolovaný príjem soli môže znížiť krvný tlak
Vysoký krvný tlak môže spôsobiť zvýšené napätie srdca a je jedným z rizikových faktorov srdcovo-cievnych ochorení. Niekoľko veľkých štúdií ukázalo, že diéta s nízkym obsahom soli môže výrazne pomôcť znížiť krvný tlak, najmä u pacientov, ktorí ho mali dlhodobo vysoký.
Aj nízky príjem soli môže mať negatívne vedľajšie účinky
Hoci vysoký príjem soli je spojený s niekoľkými problémami, diéta s príliš nízkym obsahom soli môže tiež prispieť ku vzniku vedľajších účinkov.
Niekoľko štúdií ukázalo, že aj diéty s nízkym obsahom soli môžu súvisieť so zvýšenou hladinou cholesterolu a triglyceridmi v krvi. Ide o tukové látky nachádzajúce sa v tejto životne dôležitej tekutine, ktoré sa môžu vytvárať v tepnách a zvyšovať tak riziko ochorenia srdca.
Aby ste dosiahli optimálne hodnoty vo vašom príjme sodíka, skúste vymeniť spracované potraviny. Nielenže to zníži príjem sodíka, ale môže vám to pomôcť podporiť zdravšiu výživu bohatú na vitamíny, minerály, vlákninu a základné živiny.
Soľ je dôležitou súčasťou stravy a jej zložky zohrávajú významné úlohy v našom tele. Pre niektorých ľudí však príliš veľa soli môže súvisieť s rizikovými situáciami. Preto aj vy jej množstvo radšej regulujte a nič zbytočne nepreháňajte.