Free songs
Home / Tipy & triky / Chcete si pripraviť skvelú kávu? Skúste tieto tipy
Chcete si pripraviť skvelú kávu? Skúste tieto tipy

Chcete si pripraviť skvelú kávu? Skúste tieto tipy

Ako začínate svoj deň? Okrem toho, že musíte vstať z postele, veľa z vás si ide pripraviť svoju rannú kávu. Ale prečo by ste mali odštartovať začiatok dňa s niečím, čo sa ani zďaleka nepribližuje kvalitou káve, ktorú vám pripravia vo vašej obľúbenej kaviarni? Nemusíte. Stačí, ak sa inšpirujete týmito tipmi a skúsite to aj vy doma.

shutterstock_234318064

1. Základom je kvalitná káva

Platí to aj pri varení – jedlo je také dobré, aké dobré máte suroviny a výnimkou nie je ani príprava kávy. Preto zabudnite na obrovské značky, ktorých kávu dostanete v každom obchode a jej kvalita nie je ničím zaujímavá. Preto, ak si chcete pripraviť skutočne skvelý nápoj, navštívte vašu lokálnu pražiareň, kde majú vždy čerstvo upraženú kávu. A pozor – nikdy si nekupujte už zomleté zrno.

2. Zomeľte si kávu sami

Je jedno či budete používať ručný alebo elektrický mlynček, kávu by ste si mali zomlieť najneskôr 15 minút predtým, ako ju budete zalievať. Prečo? Pretože káva postupom času stráca svoje vlastnosti, vôňu a aj chuť. Aby bol nápoj čo najlepší, používa sa pravidlo 15 – to hovorí o tom, že čerstvá káva by mala byť upražená najneskôr 15 mesiacov od zberu, zomletá by mala byť najneskôr 15 dní od praženia a uvarená 15 minút od zomletia.

3. Dajte si záležať na kvalite vody

Kávu tvorí z 99 % voda, preto by vám malo záležať na tom, čím ju zalievate. Ak vám doma tečie z vodovodu príliš tvrdá či inak nekvalitná voda, mali by ste hľadať riešenie, ako získať kvalitnejšiu. Najjednoduchším riešením je používať filtračné kanvice, ktoré vodu zbavia tvrdosti či pachuti. Prípadne môžete kupovať balenú vodu alebo si ísť načerpať zásoby k prírodnému prameňu.

4. Nezalievajte ju vriacou vodou

Okrem toho, že voda musí byť kvalitná, nemôže mať teplotu vyššiu ako 90 °C, keď budete kávu zalievať. Teda môže, ale výsledkom bude horká chuť a spálená káva. Preto radšej počkajte približne 40 sekúnd po tom, čo voda zovrie, a až potom zalievajte.

5. Čistota pol úspechu dobrej kávy

A už len jedna rada na záver – dajte si záležať na tom, aby ste svoje zariadenia na prípravu kávy mali vždy čisté. A je jedno, či používate kávovar, koťogo, džezvu, frenchpress alebo dripper – po použití vždy dôkladne umyť.

Scroll To Top