Ľ udské telo, aby mohlo správne fungovať, potrebuje príjem cukru, no hovorí sa, že cukor nášmu telu škodí. Je to pravda? Áno aj nie. Nášmu telu škodí iba rafinovaný cukor, cukor, ktorý vyrobili ľudia. Ale prírodný cukor z ovocia alebo medu telo ľahko odbúra. Poznáte dôvody, prečo sa vyhnúť rafinovanému cukru? Niektoré vám teraz prezradíme.
Ako nám rafinovaný cukor robí zle?
Ak nadmerne konzumujete rafinovaný cukor, ktorý obsahuje veľké množstvo potravín, môže sa vám táto konzumácia pekne vypomstiť, dokonca to môže viesť až k tomu, že váš imunitný systém bude poškodený. Odborníci tvrdia, že konzumácia viac ako 100 g takéhoto cukru, znižuje ľudskú obranyschopnosť až o 40 % a to je skutočne vysoké číslo. Srdcovocievne ochorenia sú veľkým zabijakom a ich spúšťačom je vysoký cholesterol. A čo zvyšuje hladinu cholesterolu v krvi? Áno, správne, je to rafinovaný cukor.
Okrem zvýšeného cholesterolu podporuje rafinovaný cukor aj vznik zubného kazu, vďaka energii, ktorú dodáva baktériám spôsobujúcim tento zubný defekt. Cukrovka, už len samotný názov napovedá, že v tejto nepríjemnej chorobe bude mať opäť prsty rafinovaný cukor. A áno, je to opäť tak – pri zvýšenej konzumácii cukru je aj zvýšené riziko cukrovky. Okrem cukrovky môže prehnaná konzumácia rafinovaného cukru spôsobovať depresie, výkyvy nálad, ochorenie obličiek, či hyperaktivitu.
Skoncovať s cukrom?
Áno, rafinovanému cukru sa snažte vyhnúť veľkým oblúkom. Nahraďte ho prírodnými cukrami z ovocia, zeleniny či medu. Aj trstinový cukor je menej škodlivý, ale pri kúpe tohto druhu cukru si dávajte pozor, aby ste naozaj kúpili pravý trstinový cukor a nielen nahnedo zafarbený rafinovaný cukor. Skúste to hneď, oslaďte si kávu medom, miesto dezertu si dajte banán alebo jogurt bez pridaného cukru. Vaše telo sa vám odvďačí.