Nechajte sa inšpirovať a využite upršaný víkend na prípravu chutnej orechovej bábovky. Za pár korún a v krátkom čase pripravíte chutný dezert, ktorý majú radi všetky vekové generácie. Koláč z vlastnej kuchyne poteší vaše ratolesti podstatne viacej ako sladkosti plné éčok a umelých sladidiel z obchodu. Príprava bábovky je veľmi jednoduchá a zvládne ju skutočne každý. Poďme sa spoločne pozrieť, čo všetko budete potrebovať a ako odporúčame krok za krokom postupovať.
Ingrediencie:
- 150 g polohrubej múky.
- 200 g kryštálového cukru (trstinový cukor).
- 80 g pomletých orechov (bez škrupín).
- 5 vajíčok (ideálne od sliepok z domáceho chovu).
- 1/2 kypriaceho prášku do pečiva alebo 1 malú čajovú lyžička sódy bikarbóny (hydrogénuhličitanu sodného – NaHCO3).
- Malý kúsok masla alebo Hery na vymastenie formy.
- 1/2 citrónu.
Na prípravu cesta a pečenie budetre potrebovať:
- 2 misky,
- váha,
- varecha,
- mixér,
- forma na bábovku,
- elektrická rúra.
Postup prípravy cesta:
1.V prvom kroku si pripravíme dve misky a rozdelíme vajíčka na bielky a žĺtky. Do jednej misky oddelíme 5 bielok a do druhej 5 žĺtok.
2. Odvážíme si na váhe 200 g kryštálového cukru (odporúčame hnedý alebo trstinový cukor). Väčšiu polovicu cukru presypeme do misky so žĺtkami. Zmes šlaháme mixérom 6-8 minút. Približne po 5 minútach pridáme pár kvapiek citrónovej šťavy (rozrežeme si citrón na dve polovice a z jednej vytlačíme pár kvapiek). Citrónovú šťavu zašlaháme (stačí 1 min.).
3. V druhej miske ručne alebo za pomoci mixéra vyšlaháme samostatne bielky. Šlaháme približne 6-8 minút až dokým nezískame nadýchané vyšlahané bielká. Pozor, do bielok pridávame zostávajúci cukor až po 5-6 minútach, keď už máme bielka takmer vyšlahané. Spolu s cukrom pridáme pár kvapiek citrónu na zjemnenie.
4.Po vyšlahaní bielok a žltok spustíme elektrickú rúru a necháme si ju vyhriať na 165 °C. Pripravíme si formu na pečenie. Okraje formy najskôr jemne potrieme maslom alebo Herou a zľahka posypeme múkou.
5. Následne si navážime 150 g polohrubej múky a 80 g pomletých orechov.
6. Do misky, kde máme vyšlahané bielky pridáme vyšlahané žltky, múku, orechy a 1/2 kypriaceho prášku (alebo 1. čajovú lyžičku sódy bikarbóny). Pomaly premiešavame varechou. Jednotlivé zložky musia byť dobre premiešané, aby sme sa vyhli lokálnym miestam s nedokonalým premiešaním, ktoré by po upečení zostali “kuchové”.
7. Výslednu zmes premiestnime do pripravenej formy a pečieme vo vyhriatej rúre 45 minút pri teplote 165°C.
Bábovku môžeme po upečení servírovať so šlahačkou a ovocím, prípadne zľahka posypať práškovým cukrom. Prajeme Vám dobrú chuť 🙂
A nezabudnite sa s nami podeliť o vaše skúsenosti a fotky.