Free songs
Home / Recepty / Recept na chutnú orechovú bábovku
Recept na chutnú orechovú bábovku

Recept na chutnú orechovú bábovku

Nechajte sa inšpirovať a využite upršaný víkend na prípravu chutnej orechovej bábovky. Za pár korún a v krátkom čase pripravíte chutný dezert, ktorý majú radi všetky vekové generácie. Koláč z vlastnej kuchyne poteší vaše ratolesti podstatne viacej ako sladkosti plné éčok a umelých sladidiel z obchodu. Príprava bábovky je veľmi jednoduchá a zvládne ju skutočne každý. Poďme sa spoločne pozrieť, čo všetko budete potrebovať a ako odporúčame krok za krokom postupovať.

Ingrediencie na orechovú bábovku

Ingrediencie:

  • 150 g polohrubej múky.
  • 200 g kryštálového cukru (trstinový cukor).
  • 80 g pomletých orechov (bez škrupín).
  • 5 vajíčok (ideálne od sliepok z domáceho chovu).
  • 1/2 kypriaceho prášku do pečiva alebo 1 malú čajovú lyžička sódy bikarbóny (hydrogénuhličitanu sodného – NaHCO3).
  • Malý kúsok masla alebo Hery na vymastenie formy.
  • 1/2 citrónu.

Na prípravu cesta a pečenie budetre potrebovať:

  • 2 misky,
  • váha,
  • varecha,
  • mixér,
  • forma na bábovku,
  • elektrická rúra.

Postup prípravy cesta:

1.V prvom kroku si pripravíme dve misky a rozdelíme vajíčka na bielky a žĺtky. Do jednej misky oddelíme 5 bielok a do druhej 5 žĺtok.

2. Odvážíme si na váhe 200 g kryštálového cukru (odporúčame hnedý alebo trstinový cukor). Väčšiu polovicu cukru presypeme do misky so žĺtkami. Zmes šlaháme mixérom 6-8 minút. Približne po 5 minútach pridáme pár kvapiek citrónovej šťavy (rozrežeme si citrón na dve polovice a z jednej vytlačíme pár kvapiek). Citrónovú šťavu zašlaháme (stačí 1 min.).

Vyšlahané žĺtky s cukrom v miske

3. V druhej miske ručne alebo za pomoci mixéra vyšlaháme samostatne bielky. Šlaháme približne 6-8 minút až dokým nezískame nadýchané vyšlahané bielká. Pozor, do bielok pridávame zostávajúci cukor až po 5-6 minútach, keď už máme bielka takmer vyšlahané. Spolu s cukrom pridáme pár kvapiek citrónu na zjemnenie.

Vyšlahané bielky s cukrom v miske

4.Po vyšlahaní bielok a žltok spustíme elektrickú rúru a necháme si ju vyhriať na 165 °C. Pripravíme si formu na pečenie. Okraje formy najskôr jemne potrieme maslom alebo Herou a zľahka posypeme múkou.

Detail vymastenej a omúčenej formy na pečenie.

Vymastená forma pripravená na naplnenie cestom.

5. Následne si navážime 150 g polohrubej múky a 80 g pomletých orechov.
6. Do misky, kde máme vyšlahané bielky pridáme vyšlahané žltky, múku, orechy a 1/2 kypriaceho prášku (alebo 1. čajovú lyžičku sódy bikarbóny). Pomaly premiešavame varechou. Jednotlivé zložky musia byť dobre premiešané, aby sme sa vyhli lokálnym miestam s nedokonalým premiešaním, ktoré by po upečení zostali “kuchové”.

Forma s bábovkovým cestom

7. Výslednu zmes premiestnime do pripravenej formy a pečieme vo vyhriatej rúre 45 minút pri teplote 165°C.

Upečená orechová bábovka

Upečená orechová bábovka

Bábovku môžeme po upečení servírovať so šlahačkou a ovocím, prípadne zľahka posypať práškovým cukrom. Prajeme Vám dobrú chuť 🙂

A nezabudnite sa s nami podeliť o vaše skúsenosti a fotky.

 

Scroll To Top