Hoci samotný názov môže napovedať, že tento šalát pochádza odniekiaľ z Rakúska či Nemecka, v skutočnosti bol prvýkrát vyrobený okolo roku 1893 v New Yorku. A prečo toto nemecky znejúce meno? Pretože hotel, v ktorom ho pripravil jeho otec, svetový kuchár Oscar Tschirky, sa volal hotel Waldorf. Recept prvýkrát vyšiel v knihe receptov v roku 1896 a zaujímavosťou je, že v pôvodnom, originálnom recepte sa do tohto šalátu vlašské orechy nepridávali. Čo potrebujete na jeho prípravu?
Čo potrebujete na Waldorfský šalát
Na kandizované orechy:
- 2 šálky surových vlašských orechov
- 1 vaječný bielok
- 1 ČL korenistej zmesi – koriander, feniklové semienka, kajenské korenie a paprika
- 1 ČL cukru
Na dresing:
- 0,5 šálky bieleho jogurtu
- 0,5 šálky crème fraîche
- šťavu z citróna
- čerstvo pomleté biele korenie
- orechový olej
- 1,5 PL namletej čiernej hľuzovky
Na šalát:
- olúpaný zeler
- 2 zelené jablká
- 2 červené jablká
- červené hrozno nakrájané napoly
- zelerovú vňať
Ako pripraviť Waldorfský šalát
- Predohrejte si rúru na 180°C a v mise si zmiešajte všetky suroviny na prípravu kandizovaných orechov. Dajte si záležať na tom, aby orechy boli pokryté celé, plech si vyložte papierom na pečenie a orechy naň pekne rozmiestnite tak, aby sa nedotýkali. Nechajte ich piecť dovtedy, kým zhnednú, čo je približne 20 minút.
- Pripravte si dresing, v stredne veľkej mise dôkladne zamiešajte všetky suroviny. Hľuzovka unemusíte pridávať, ak ju nemáte alebo vám nechutí.
- Zeler a jablká nakrájajte na plátky hrubé asi ako zápalka. Dajte si pozor, na to, aby ste do šalátu nepridali aj zrniečká z jablka. Takto nakrájané jablká aj zeler pridajte do dresing a opatrne premiešajte.
- Šalát naberte do menších misiek, ozdobte ho nakrájaným hroznom a kandizovanými orechmi.