Šalvia lekárska, krásna a zároveň liečivá bylina, ktorá je nenáročná na pestovanie. Ideálny spoločník do vašej záhrady, či už do tej pri dome alebo do tej menšej na balkóne. Aké má využite, ako ju pestovať a čo by ste o nej mali vedieť? To všetko sa dozviete v tomto článku.
Šalvia ako liek
Šalvia lekárska ma skutočne široké využitie, môžete z nej vyrobiť roztok na kloktanie, tinktúru, čaj alebo obklad. A s čím všetkým vám pomôže? Má skvele antiseptické vlastnosti, to znamená, že zabraňuje chorobám, ktoré sú spôsobené mikróbmi. Okrem toho ju môžete použiť ako obklad na zlú pleť, proti zažívacím ťažkostiam, šalviový čaj a obklad na hrdlo pri angíne, taktiež posilňuje pamäť, zmierňuje nadmerné potenie či vám pomáha v boji s mastnými vlasmi. S nadhľadom by sa dalo povedať, že jediné, pri čom nepomáha, je zlomenina.
Šalvia v kuchyni
Šalvia má horkastú chuť, aj preto má dobré účinky na trávenie, takže sa najviac hodí k ťažkým jedlám – k tučnejšiemu mäso, ťažším rybám či do fazuľových polievok a paštík. Takže, keď sa nabudúce budete chystať piecť “vepřo, knedlo, zeló”, viete po akej bylinke máte siahnuť, aby sa vám po obede lepšie dýchalo.
Šalvia a pestovanie
Šalvia nie je veľmi náročná na pôdu – stačí jej ľahšia, neutrálna pôda, ktorá nemusí byť ani veľmi výživná. Má veľmi rada slnko, a napriek tomu je aj mrazuvzdorná, takže prežije aj zimu. Keď si ju chcete namnožiť, môžete použiť vrchný rez, prípadne si ju môžete zasadiť v podobe semienok. Bola by škoda, keby ste túto pekná a užitočnú rastlinu nemali dom aj vy, čo poviete?