V lašské a lieskové orechy, pínie, kešu. Všetky sa skvele hodia pre domáce pečenie chleba, málokto ich ale používa. Dajte im šancu!
Orechy a semená obsahujú zdraviu prospešné tuky, zásobujú telo energiou a stačí ich málo, aby zasýtili. Vedeli to už lovci a zberači a súčasť nášho jedálnička tak tvoria od pradávna. Skúste ich využiť aj pri domácom pečení chleba. Máte tri možnosti.
Pridajte ich do cesta alebo nimi chlieb dozdobte. V tomto prípade ich najprv opražte na panvici bez tuku a veľké nasekajte.
Pečte rovno z orechovej múky. Bude to chcieť trochu cviku, ale úplne sa vyhnete mnohokrát škodlivému lepku.
Vyjedajte ich počas pečenia. Nie každý má orechy v chlebe rád, všetci by ich ale mali bez debát zaradiť do jedálnička. Ak ich nechcete teda v chlebe, zjedzte ich aspoň hrsť počas jeho prípravy.
Vlašské orechy
Až 62% hmotnosti vlašského orecha tvoria zdravé tuky. Plody známeho orecha navyše obsahujú veľké množstvo zinku a medi. Vďaka tomu pomáhajú so vstrebávaním železa a zaručujú krásne vlasy a nechty.
Vlašské orechy skvele chutia s olivovým olejom, medom či mliečnymi výrobkami. Ideálne je, keď si ich priamo pred pečením vylúpnete zo škrupín.
Pínie
Akokoľvek sú píniové semienka malé, skrýva sa v nich ohromná sila. Obsahujú veľa vitamínu B1 a tiež železa, takže prospievajú cievam, srdcu a predovšetkým nervovému systému. Zo všetkých semien a orechov sú tiež najlepšie stráviteľné.
Pínie sú pomerne drahé, môžete ich ale zmiešať s vlašskými orechmi. Rovnako ako oni chutia najlepšie v kombinácii s olivovým olejom, medom a mliečnymi výrobkami.
Kešu
Kešu majú viac horčíka ako iné orechy a semená, a preto sa im hovorí horčíková bomba. Okrem horčíka ale obsahujú veľa železa, draslíka a fosforu, takže pôsobia blahodarne na nervovú sústavu. Navyše obsahujú len veľmi málo kalórií.
Kešu síce majú typicky sladkastú chuť, výborne sa ale dopĺňajú s cesnakom. Kvôli vyššej cene ich do cesta môžete namiešať s lieskovými orechmi.
Lieskové orechy
50 g lieskových orechov spoľahlivo vyrieši problém s chýbajúcou energiou. Okrem toho celkovo posilnia váš organizmus a sú lepšie stráviteľné než napríklad vlašské orechy, hoci ich tvorí zhruba rovnaké množstvo zdravých tukov.
Lieskové orechy neobsahujú takmer žiadne sacharidy, zohrané duo preto tvoria s hrozienkami. pri pečení chleba ich ale vyskúšajte so syrom a nebudete ľutovať!
Pečenie nielen s orechmi vám uľahčí domáca pekáreň
Domáce pečenie chleba je časovo i fyzicky náročné. Mnohé cestá sa ťažko miesia a chlieb musíte v rúre neustále strážiť. Niet sa potom čo čudovať, keď sa vám nechce do experimentov s orechmi.
Čas, námahu i peniaze pri pečení chleba vám ale ušetrí chytrá domáca pekáreň. Odporúčame pekárne od firmy Sana, v ktorých si každý program nastavíte podľa svojich predstáv. Vďaka funkcii viacfázového kysnutia si navyše vypestujete vlastný kvások a pripravíte zdravé kváskové pečivo.