Free songs
Home / Komerčné články / Nie je už slnečnicový chlieb trochu nuda? Skúste píniový alebo lieskovoorieškový!
Nie je už slnečnicový chlieb trochu nuda? Skúste píniový alebo lieskovoorieškový!

Nie je už slnečnicový chlieb trochu nuda? Skúste píniový alebo lieskovoorieškový!

V lašské a lieskové orechy, pínie, kešu. Všetky sa skvele hodia pre domáce pečenie chleba, málokto ich ale používa. Dajte im šancu!

Orechy a semená obsahujú zdraviu prospešné tuky, zásobujú telo energiou a stačí ich málo, aby zasýtili. Vedeli to už lovci a zberači a súčasť nášho jedálnička tak tvoria od pradávna. Skúste ich využiť aj pri domácom pečení chleba. Máte tri možnosti.

Pridajte ich do cesta alebo nimi chlieb dozdobte. V tomto prípade ich najprv opražte na panvici bez tuku a veľké nasekajte.

Pečte rovno z orechovej múky. Bude to chcieť trochu cviku, ale úplne sa vyhnete mnohokrát škodlivému lepku.

Vyjedajte ich počas pečenia. Nie každý má orechy v chlebe rád, všetci by ich ale mali bez debát zaradiť do jedálnička. Ak ich nechcete teda v chlebe, zjedzte ich aspoň hrsť počas jeho prípravy.

Fresh baked Walnut Bread (close-up shot) on wooden background

Fresh baked Walnut Bread (close-up shot) on wooden background

Vlašské orechy

Až 62% hmotnosti vlašského orecha tvoria zdravé tuky. Plody známeho orecha navyše obsahujú veľké množstvo zinku a medi. Vďaka tomu pomáhajú so vstrebávaním železa a zaručujú krásne vlasy a nechty.

Vlašské orechy skvele chutia s olivovým olejom, medom či mliečnymi výrobkami. Ideálne je, keď si ich priamo pred pečením vylúpnete zo škrupín.

Pínie

Akokoľvek sú píniové semienka malé, skrýva sa v nich ohromná sila. Obsahujú veľa vitamínu B1 a tiež železa, takže prospievajú cievam, srdcu a predovšetkým nervovému systému. Zo všetkých semien a orechov sú tiež najlepšie stráviteľné.

Pínie sú pomerne drahé, môžete ich ale zmiešať s vlašskými orechmi. Rovnako ako oni chutia najlepšie v kombinácii s olivovým olejom, medom a mliečnymi výrobkami.

Kešu

Kešu majú viac horčíka ako iné orechy a semená, a preto sa im hovorí horčíková bomba. Okrem horčíka ale obsahujú veľa železa, draslíka a fosforu, takže pôsobia blahodarne na nervovú sústavu. Navyše obsahujú len veľmi málo kalórií.

Kešu síce majú typicky sladkastú chuť, výborne sa ale dopĺňajú s cesnakom. Kvôli vyššej cene ich do cesta môžete namiešať s lieskovými orechmi.

Lieskové orechy

50 g lieskových orechov spoľahlivo vyrieši problém s chýbajúcou energiou. Okrem toho celkovo posilnia váš organizmus a sú lepšie stráviteľné než napríklad vlašské orechy, hoci ich tvorí zhruba rovnaké množstvo zdravých tukov.

Lieskové orechy neobsahujú takmer žiadne sacharidy, zohrané duo preto tvoria s hrozienkami. pri pečení chleba ich ale vyskúšajte so syrom a nebudete ľutovať!

Pečenie nielen s orechmi vám uľahčí domáca pekáreň

Domáce pečenie chleba je časovo i fyzicky náročné. Mnohé cestá sa ťažko miesia a chlieb musíte v rúre neustále strážiť. Niet sa potom čo čudovať, keď sa vám nechce do experimentov s orechmi.

Čas, námahu i peniaze pri pečení chleba vám ale ušetrí chytrá domáca pekáreň. Odporúčame pekárne od firmy Sana, v ktorých si každý program nastavíte podľa svojich predstáv. Vďaka funkcii viacfázového kysnutia si navyše vypestujete vlastný kvások a pripravíte zdravé kváskové pečivo.

Scroll To Top