Gréci sú povestní svojimi krásnymi ostrovmi, ekonomickými problémami, temperamentom a skvelým jedlom. Možno práve vďaka svojej typickej lenivosti a pomalému životnému štýlu pripravujú také skvelé jedlá – neponáhľajú sa a zároveň sa im nechce vymýšľať zbytočnosti, tak svoje recepty robia maximálne jednoduché a zároveň ultimátne chutné. Jedlá ako stifado, souvlaki, ale aj obyčajný gyros v pite sú úplne nadpozemské. Na čo by ste si mali dať pozor, aby ste urobili taký dobrý grécky šalát ako Gréci?
Čo potrebujete na grécky šalát
- panenský olivový olej
- feta syr (žiadny balkánsky ani nič podobné, pravú fetu)
- červenú cibuľu
- olivy kalamata
- sušené oregano
- mäsité paradajky
- mäsitú zelenú papriku
- šalátovú uhorku
- med
- citrón
- čierne korenie
- soľ
- vínny ocot
Ako pripraviť grécky šalát
- Červenú cibuľu si nakrájajte na jemné kolieska a aspoň na 15 minút ju ponorte do slanej vody.
- Vo väčšej mise si zmiešajte vínny ocot, med, citrónovú šťavu s trochou citrónovej kôry, oregano, soľ a čerstvé mleté korenie.
- Šalátovú uhorku môžete ošúpať s tým, že na nej necháte niekoľko pásikov zelenej šupky, paradajky nakrájajte na väčšie kocky a zelenú papriku na pásiky a všetko hoďte do misy s dresingom a premiešajte.
- Navrch dajte poriadny kus fety, Gréci ju nezvyknú krájať ani lámať, feta sa sama nadrobí počas miešania šalátu. Pridajte zopár olív, polejte olivovým olejom. Najlepší je domáci priamo z Grécka, v našich obchodoch však dostanete kúpiť aj olej od gréckej značky Minerva. Vrch posypte oreganom a môžete podávať.